FBI med nye opplysninger om Trump-attentatet (2024)

I går 21:45

Jeanette Nyhammer Vik &NTB

FBI med nye opplysninger om Trump-attentatet

Den mistenkte gjerningsmannen bak attentatsforsøket på tidligere president Donald Trump skal ikke ha vist noen tegn til psykiatisk sykdom, ifølge USAs føderale etterretningsenhet (FBI).

FBI har tidligere identifisert den mistenkte gjerningsmannen til å være 20 år gamle Thomas Matthew Crooks. De sier også at han handlet alene.

– Vi har ikke funnet noen indikasjoner på at den mistenkte har en historie med psykiske helseproblemer, sier en talsperson for FBI søndag kveld.

Ifølge FBI blir drapsforsøket på Trump etterforsket som både et attentat og en nasjonal terrorhendelse.

Det er ikke bekreftet om den mistenkte trodde på en spesiell ideologi. Det er heller ikke funnet noen problematiske innlegg på hans sosiale medier-kontoer så langt, ifølge FBI.

De bekrefter imidlertid at våpenet som ble brukt i skytingen, var av typen AR-556, og at de tror det ble lovlig kjøpt av den nå avdøde mistenktes far.

FBI bekrefter også at det ble gjort funn av en mistenkelig gjenstand i den mistenktes bil som sto parkert ved åstedet for skytingen.

Én person i publikum døde etter skytingen på valgkampmøtet i Butler natt til søndag. To andre personer ble kjørt til sykehus med kritiske skader, men begge skal nå være i stabil tilstand.

(NTB / TV 2).

10 minutter siden

NTB &Camilla Salas-Gulliksen

Israels regjering vil forlenge førstegangstjenesten

Israels regjering går inn for midlertidig forlenging av førstegangstjenesten for menn fra 32 til 36 måneder.

Krigen på Gazastripen legger press på landets militære styrker, og utvidelsen vil lette mannskapssituasjonen.

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor bekrefter at regjeringen er kommet til enighet om endringen og nå sender den til nasjonalforsamlingen Knesset. Blir den godkjent der, vil endringen tre i kraft umiddelbart og gjelde i fem år.

Forslaget gjelder også dem som allerede tjenestegjør.

Etter at regjeringens beslu*tning var klar, kom riksadvokat Gali Baharav-Miara med kritikk av den skjeve håndhevelsen av verneplikten ettersom ultraortodokse jøder fritas fra militærtjeneste.

– Å øke byrden på dem som tjenestegjør i flere år, uten at man samtidig kommer med konkrete tiltak for å rekruttere studenter fra ortodokse læresteder og fordele byrden, vil ikke være i tråd med grunnloven, skriver hun.

I juni fastslo Israels høyesterett at staten også må kalle inn ultraortodokse menn til militærtjeneste, noe som kan svekke Netanyahus koalisjon, som inkluderer religiøse og ultranasjonalistiske partier. Ultraortodokse grupper sitter på 18 av koalisjonens 64 seter.

05:30

Camilla Salas-Gulliksen

Person til sykehus etter trafikkuhell i Bodø

Politiet mottok melding om en personbil som hadde kjørt av veien og truffet en stolpe på riksvei 80 i Bodø.

Det var to personer i bilen, hvor føreren er kjørt til sykehus med ambulanse. Passasjeren fremstår som uskadet, og politiet etterforsker uhellet, skriver politiet i Nordland på X.

05:09

NTB &Camilla Salas-Gulliksen

FBI med nye opplysninger om Trump-attentatet (1)

Alberto Fujimori satser på comeback som Perus president

Perus tidligere president Alberto Fujimori (85) akter å stille til valg om to år, opplyser datteren Keiko Fujimori.

– Min far og jeg har snakket sammen og blitt enige om at han skal være presidentkandidat i 2026, sir datteren, som leder landets viktigste høyreparti.

Japanskættede Fujimori ledet landet med jernhånd fra 1990 til 2000. han sto blant annet bak en militæroffensiv mot maoistgeriljaen Den lysende sti (Sendero luminoso), som i all hovedsak ble nedkjempet.

Mens noen husker ham som en nyliberal leder som sørget for økonomisk vekst og knuste opprørerne, husker andre ham som skruppelløs og autoritær.

i 2009 ble Fujimori dømt for massakrer begått av såkalte dødsskvadroner i 1991 og 1992. 25 mennesker, inkludert et barn, ble drept i de to massakren, som ble påstått å være en del av kampen mot maoistene.

I fjor ble den aldrende ekspresidenten løslatt på humanitært grunnlag, men det er uklart om dommen likevel gjør at han ikke kan stille i valget om to år.

I 2018 fant legen en svulst i lungene hans, og sist måned ble Fujimori lagt inn på intensivavdeling med hoftebrudd. Datteren mener han likevel er sterk nok til å prøve se g på en ny runde som president.

Etter at Fujimoris kone gikk fra ham i 1994 og kalte ham en tyrann, tok datteren over funksjonen som Perus førstedame. Hun stilte også til valg i 2011 og 2016, men tapte med knapp margin i andre valgomgang. Hun har også sittet i Perus nasjonalforsamling.

04:42

NTB &Camilla Salas-Gulliksen

Verdens sjeldneste hvalart skylt på land på New Zealand

Et eksemplar av verdens sjeldneste hvalart ser ut til å ha skylt i land på en strand lengst sør på New Zealand.

En fem meter lang hvalskrott som ble funnet på en strand nær Dunedin på New Zealands South Island, antas å være en bahamondespisshval.

– Dette er en av de minst kjente av de store pattedyrartene i moderne tid. Fra et vitenskapelig perspektiv er dette enormt, sier Gabe Davies i landets naturvernetat.

Ifølge etaten kjenner vitenskapsfolk bare til seks eksemplarer av den sjeldne hvalarten siden 1800-tallet.

Davies sier funnet er så ferskt at det gir biologene en unik mulighet til å dissekere en bahamondespsisshval. Etaten hans samarbeider med lokale urfolksrepresentanter om håndteringen av hvalen.

– Det er viktig at dette blir en felles læringserfaring som viser respekt for denne skatten og at vi bruker maoriene kunnskap når vi utforsker denne sjeldne arten, sier Nadia Wesley-Smith, som er leder for den lokale urfolksgruppen.

Hvalskrotten er lagt på kjøling, så den kan bevares til man tar en beslu*tning om dens videre skjebne.

03:20

Camilla Salas-Gulliksen

FBI med nye opplysninger om Trump-attentatet (2)

Kaos i Copa America - kampstart utsatt

Finalen mellom Argentina og Colombia er utsatt med 1 time og 45 minutter etter supporterkaos utenfor Hard Rock Stadium i Miami.

Bilder fra stedet viser kaotiske scener, med mennesker som forsøker å hoppe over gjerder for å ta seg inn på stadion. En håndfull mennesker får helsetilsyn og vann i Florida-heten.

Et vitne på stedet, Claudio fra Argentina, forteller at det var vanskelig å trekke pusten i folkemengden mens politiet forsøkte å stanse kaoset, skriver nyhetsbyrået AP.

– De kan ikke få arrangere et verdensmesterskap - det er umulig. Folk stod fast mot portene i timesvis, uten å få puste. Det var blant annet en eldre mann, og se på sønnen min som ikke fikk noe vann. Ikke noe vann. Ingenting, sier fotballentusiasten.

Ifølge det argentinske nyhetsnettstedet Clarín er alt nå klart til kampstart klokken 03.15 norsk tid.

01:46

NTB &Camilla Salas-Gulliksen

FBI med nye opplysninger om Trump-attentatet (3)

Færre tilfeller av fugleinfluensa registrert i Europa enn på flere år

Mens både kuer og katter i USA har blitt smittet av fugleinfluensa, er forekomsten mindre i Europa enn på flere år.

– Forbedringen av situasjonen i Europa kan være knyttet til flere faktorer og må undersøkes nærmere, opplyser Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i rapporten , skriver avisen Nationen.

Det har ikke vært registrert færre tilfeller av fugleinfluensa i Europa siden 2019/2020, skriver avisen videre. Forskerne har ikke kommet til bunns i hva som er årsaken til nedgangen. Rapporten er basert på tilfeller mellom april og juni i år.

I USA har et fugleinfluensavirus spredt seg mellom kuer og katter via rå melk, til forskeres overraskelse.

Mattilsynet i Norge har ikke mistanke om fugleinfluensa hos storfe i Norge.

01:20

NTB &Camilla Salas-Gulliksen

FBI med nye opplysninger om Trump-attentatet (4)

Trump på plass i landsmøtebyen Milwaukee

Dagen etter at han ble utsatt for et attentat, ankom Donald Trump Milwaukee, der Republikanerne holder sitt landsmøte denne uken.

På møtet i Milwaukee skal den 78 år gamle ekspresidenten formelt velges som partiets kandidat til presidentvalget i november.

Trump ble fikk en mindre skade da han ble truffet i det ene øret da en attentatmann skjøt mot et valgkamparrangement lørdag. En av deltakerne på valgmøtet ble drept, og gjerningsmannen ble skutt av politiet.

Livvakttjenesten Secret Service, som ivaretar sikkerheten til både sittende og tidligere presidenter, sier de ikke endrer sikkerhetsopplegget for landsmøtet.

– Vi føler oss trygge på sikkerhetsopplegget for dette arrangementet, og vi er klare. Vi ser ikke for oss noen endringer i sikkerheten, sier Secret Service-koordinator Audrey Gibson, på en pressekonferanse.

00:26

NTB &Camilla Salas-Gulliksen

Fem drept av bilbombe mot kafé i Mogadishu

Fem personer ble drept og 20 såret da en kraftig bilbombe rammet en populær kafé i sentrum av Somalias hovedstad Mogadishu søndag kveld, opplyser politiet.

Lokale medier sier kafeen Top Coffee var smekkfull av folk som var kommet for å se finalen i fotball-EM.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP, som var på stedet, sier politi og ambulanser raskt ble sendt til stedet. Bilder delt på nettet viser en stor ildkule og røyk som velter opp mot nattehimmelen over Mogadishu.

Den al-Qaida-tilknyttede jihadistgruppen al-Shabaab har gjennomført en rekker bombeangrep og andre angrep i Mogadishu og ellers i landet, men det er registrert få slike angrep de siste månedene.

Lørdag ble fem innsatte, som skal ha tilhørt al-Shabaab, og tre fangevoktere drept i en skuddveksling i forbindelse med et rømningsforsøk fra et fengsel i byen.

I går 23:01

Jeanette Nyhammer Vik

Secret Service svarer om endringer i sikkerhetsplanen

Attentatforsøket på Donald Trump har reist en rekke spørsmål om sikkerhetssvikt fra Secret Service, som skal gi tidligere presidenter i USA livstidsbeskyttelse.

I en uttalelse søndag kveld sier Secret Service at de ikke innfører endringer i sikkerhetsplanen til det kommende landsmøtet for republikanerne mandag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Redaktøren i Amerikanspolitikk.no, Are Tågvold Flaten, var én av mange som kom med sterkt kritikk rettet mot Secret Services håntering i etterkant av hendelsen.

– Man trenger ikke engang å være konspiratorisk for skjønne at her var det noe som gikk fryktelig, fryktelig galt, når man har rapporter om vitner som har prøvd å gjøre Secret Service oppmerksomme på skytteren i flere minutter før det som skjedde, sa han til TV 2 søndag.

Den tidligere skarpskytteren i FBI, Steve Moore, var heller ikke nådig i kritikken.

– Den bygningen. Det er den nærmeste bygningen med klar sikt mot scenen. Jeg er sjokkert at de ikke hadde noen på det taket, sier han til CNN.

I går 21:48

NTB &Jeanette Nyhammer Vik

Mann pågrepet med øks på Majorstuen i Oslo – politiet avfyrte varselskudd

En mann med øks er pågrepet etter å ha tatt seg inn i en barnehage på Majorstuen i Oslo søndag. I forbindelse med pågripelsen avfyrte politiet et varselskudd.

– Politiet har pågrepet en person som tok seg inn i en barnehage i Homansbyen, opplyser operasjonsleder Sven Martin Ege i Oslo politidistrikt i en melding til pressen.

Politiet måtte avfyre et varselskudd, skriver Ege videre.

Til VG forteller han at politiet fikk meldinger om en mann som gikk rundt med en øks i Bogstadveien. Da politiet fant mannen, stakk han av og brøt seg inn i en barnehage.

– Vi sperret av området, men han ville ikke komme ut. Da måtte vi bruke de verktøyene vi trengte for å ta ham ut, som gjorde at vi måtte avfyre et varselskudd. Det er ingen fare for noen andre der, sier operasjonslederen til avisa.

Mannen skal også ha truet politiet med øksen, sier innsatsleder Steinar Bjerke til NTB.

– Han hadde noen skader, men de har han mest sannsynlig fått da han gikk gjennom ruta som han knuste i barnehagen, sier Bjerke.

Det er snakk om en voksen mann som bor i området. Det er uvisst om det er rus i bildet, sier innsatslederen.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?

FBI med nye opplysninger om Trump-attentatet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6498

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.